Hács története

Író - szerkesztő: Kubik György

Földrajzi fekvése, domborzata


hacs_panoramakep.jpg

A falu látképe

Hács község Somogy megyében, Külső-Somogy nyugati részén, Fonyódtól 14, Lengyeltótitól 6 kilométerre dél-keletre helyezkedik el. (A Dunántúl észak-somogyi részét a Kapos-völgye és a Balaton között már régóta Külső-Somogy néven ismerik.)

Domborzatára jellemző, hogy a nyugati részén a párhuzamos hosszanti völgyek közé fogott Gamási-hát megszakítás nélkül  halad a Balatontól a Kapos völgyéig. A Gamási-hát a Külső-Somogyi dombság leghosszabb és legszélesebb része. Szélessége 5-10, hosszúsága 30-35 km. Elkeskenyedő északi részén alakultak ki a legmagasabb tetők 260-280 méter magasság között. Dél felé fokozatosan 180-200 méterre alacsonyodik. Nyugati része lépcsőzetesen, szelíd lejtőkkel tekint a Nagyberek felé. Ezeken a lankás lejtőkön és a lábuknál fekvő völgyben helyezkedik el délről északra haladva Hács, Gyugy, Szőlősgyörök, Szőlőskislak. Jellemző még, hogy mintegy láncra fűzi a településeket a Hács határában eredő Jamai-patak, amely aztán Balatonboglár nyugati részén ömlik a Balatonba.

A Gamási-hátat a jégkorszak idején keletkezett hullópor, a lösz alkotja. Keresztül-kasul szeldesik a  vízmosások, népiesen horgok. Ezek tulajdonképpen 2-10 méter mélységű, függőleges falú mélyutak. A horgok falát agyag, vörös és sárga konkréciós iszap és dolomitmurvák alkotják. Ezek adják a táj igazi különleges jellegét. Szép példája ennek Hácson a Csapásnak nevezett horog, amely a falu központjától kapaszkodik fel a Somogybabodra vezető úton.

csapas.jpg

A Csapás

Kevéssé ismert a Putenda és Hács határán lévő "Milus" és az alsóhácsi Heizer-horog. A Béndekre, Kisberénybe és Gárdonyba vezető utakon is kisebb-nagyobb horgokon át haladhatunk.

Hács község három részből, Hács faluból és két külterületből - a ma már lakatlan Béndek-pusztából és az üdülőfaluvá váló Gárdony-pusztából - áll.

Hács falu két jól elkülöníthető, gyakorlatilag különálló része Putenda és Hács. Ez utóbbi is három részre tagozódik : Alsó-  és Felső-Hácsra, valamint a Diófa (Új) utcára.

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 65
Tegnapi: 78
Heti: 143
Havi: 2 858
Össz.: 1 217 229

Látogatottság növelés
Oldal: Földrajzi fekvés, domborzat, településszerkezet
Hács története - © 2008 - 2024 - hacstortenete.hupont.hu

A HuPont.hu weblapszerkesztő. A honlapkészítés nem jelent akadályt: Honlapkészítés

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »