Hács története

Író - szerkesztő: Kubik György

Balázsy Antal  plébános  (Nemeshetés,1915 - Csácsbozsok,1976)


Édesapja Balázsy Sándor (1887-1973) 12,5 kataszteri holdon gazdálkodó földműves, édesanyja Ujj Magdolna (1896-1950).

Kilencen voltak testvérek, Antal volt a legidősebb.

a_balazsy_csalad.jpg

A Balázsy család 1940-ben.

Testvérei: Jenő (1916-1945), Alajos (1918), Mária (1920-2010), Erzsébet (1923), Teréz (1924-2009), Mónika (1929-2009), Gábor (1934), József János (1935).

Elemi iskolába Nemeshetésen járt, Nagykanizsán érettségizett.

A teológiát Esztergomban végezte el, ahol belépett a ferences rendbe, szerzetesneve Máriusz lett.

Újmiséjét novíciátusa helyszínén, Bucsuszentlászlón mutatta be 1940. június 16.-án.

az_ujmiseje_napjan_jozsef_janos_occsevel.jpg

Újmiséje napján legkisebb testvérével, József Jánossal.

A háború végét Esztergomban vészelte át. Minden leendő szerzetesnek meg kellett egy szakmának az alapjait tanulni, így Máriusz testvér villanyszerelést tanult. Ennek igen jó hasznát vette a rend a háború alatt, kis szerszámostáskájával járta a várost és a javításokkal pénzt keresett a rend számára. Neki magának a szegénységi fogadalom miatt nem lehetett pénze.

Természetesen a misézés és a hitoktatás volt a fő és legfontosabb feladatuk.

A rendházban minden rendtagnak volt egy meghatározott feladata a gazdasági és házi munkákban. Máriusz testvér a rendház tulajdonában lévő szőlőért és a borért tartozott felelősséggel.

1946-ban vikáriusként Segesdre helyezik, a háború során megrongálódott templom újjáépítésében segítendő. 1948-ban, miután befejeződött a templom újjáépítése,  Bucsuszentlászlóra  kerül.

1950-ben feloszlatták a szerzeteket, neki is mennie kellett a rendházból. Ismét jó hasznát vette villanyszerelői ismereteinek, két hétig villanyszerelő volt.

Az egyház gyorsan reagált, 1950-ben a felsőnemesapáti plébános maga mellé vette káplánnak.

1951-ben a lengyeltóti plébániára került káplánnak, plébánosa Futó Dezső esperes úr volt.

Bekapcsolódott a hácsi templom építésének munkáiba.

1952-ben plébániát alapított Hácson a katolikus egyház, a falu első plébánosának őt nevezték ki. Kapitányéknál lakott (a posta mellett) albérletben 7 évig. Sorkosztos volt, ami azt jelentette, hogy minden nap másik családnál főztek a számára és vitték neki az ételt a plébániára.

1959-ben vették meg az Új utcában lévő Torma féle házat plébániának. Az egyház az akkori törvények szerint nem gyarapíthatta vagyonát, ezért a házat papíron egy magas rangú pap vette meg. Még ebben az évben átalakították az épületet az új funkciójának megfelelően.

1960-ban költözött a plébániára testvére, Mária, mint házvezetőnő. Balázsy Mária a Legszentebb Üdvözítő Leányai rendi apáca volt. Anyaházuk Zsirán volt. Ápolói, gyermekgondozói feladatokat láttak el különböző kórházakban. Mária nővér Budapesten dolgozott a Bajcsy-Zsilinszki úti kórházban, 1950-ig apácaként, azután ápolónőként.

a_segito_testver.jpg

Balázsy Mária

A legkisebb testvér, József János is erősen kötődik a faluhoz. 1959-ben a hácsi templomban fogadott örök hűséget a hácsi születésű Fábri Máriának. Több, mint tíz éven át Hácson laktak. Két gyermekük született, Mária és Mónika. Mariska néni és Jani bácsi egy leány és öt fiú boldog nagyszülője.

balazsy_jozsef_janos.jpg

Balázsy József János

Balázsy plébános úr a hácsi plébánia mellett ellátta még Béndeket és Kisberényt is. Minden vasárnap délután gyalog ment misézni.

A faluban tisztelték és szerették közvetlensége, segítőkészsége, hite és hivatása iránti mély elkötelezettsége miatt. Mindenkihez volt egy jó szava, bíztatást és reményt adó megjegyzése. Humorát is nagyra értékelték a faluban.

balazsy_antal_plebanos.jpg

Balázsy Antal plébános

A gyerekeket szerette maga köré gyűjteni hittanórán, a plébánián tartott külön hitoktatásokon és a misén is. Szívesen tanította be a gyerekkórust egyházi énekekre és betlehemes- vagy passiójátékokra.

az_ezustmisejen_1965-ben.jpg

Az ezüstmiséjén 1965. június 16.-án.

Villanyszerelői tudását Hácson is megmutatta. Ő tervezte és  szerelte a templom villamos hálózatát, beleértve a harangozás elektronizálását is. Számtalanszor javított a faluban kisebb elektromos hibákat, az elromlott rádiót is meg tudta javítani. Pénzt természetesen sohasem fogadott el  többet, mint amennyibe az alkatrészek kerültek.

Ötvenkét éves korára gerinc- és izületi bántalmai miatt már egyre inkább nehezére esett a sok gyaloglás, ezért 1967-ben, saját kérésére, Csácsbozsokra (ma Zalaegerszeg egyik városrésze) helyezték, ahol nem kellett vidékre járnia. Itt is nagy munkába fogott, a régi rossz állapotú plébánia helyére újat építtetett.

1976-ban húnyt el Csácsbozsokon, az ottani temetőben nyugszik.

unokahugaval_balazsy_marikaval_es_maci_kutyaval..jpg

Unokahúgával, Marikával és Maci kutyával.

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 66
Tegnapi: 78
Heti: 144
Havi: 2 859
Össz.: 1 217 230

Látogatottság növelés
Oldal: Balázsy Antal plébános
Hács története - © 2008 - 2024 - hacstortenete.hupont.hu

A HuPont.hu weblapszerkesztő. A honlapkészítés nem jelent akadályt: Honlapkészítés

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »